Utvecklingsknarkaren som vill få alla att äta lunch

Foto: Anna Thors

Hon skapade en app som fick skolungdomar att äta lunch, minskade matsvinnet och ökade hennes vinst. Nu har Sofia Nordell ännu större planer för Mitt käk!

Folk verkar inte ha förstått hur viktig lunchen är, inte för att bli smal och snygg, utan för att orka. Det enda som händer när man hoppar över lunchen är att man blir korkad på eftermiddagen. Samtidigt äter många ungdomar inte sin skolmat. När jag köpte Mitt Gastronomi med Åsa Ingemarsson för fem år sedan serverade vi 150 luncher om dagen. Nu är vi uppe i 2000. En stor del av ökningen är skolluncher till elever i friskolor i Sundsvall.
Hela mitt liv har kretsat kring mat: Mina föräldrar jobbade runt om i världen och jag lärde mig tidigt många smaker. Jag har gjort allt inom restaurang och hotell – från att städa på Danmarksbåt till att vara hotellchef. Jag vet att det inte räcker att servera bra mat, allt handlar om kundens upplevelse.
När vi började servera skolmat kom eleverna ändå inte och åt. Eftersom jag är utvecklingsknarkare kunde jag inte sluta fundera på varför. Jag startade workshops, matråd, gick ut och åt lunch med elever – lade minst 1000 timmar på att få koll på hur ungdomarna fungerade. Jag kom fram till att de bland annat vill bestämma själva, och att de alltid har mobilen med sig. Sedan vaknade jag en morgon och tänkte: Jag måste skapa en app. Nu används appen Mitt Käk av nästan 400 elever. De har upp till tio alternativ varje dag och de bestämmer veckans meny själva. Och det gillar de. Efter en vårtermin hade vi ökat närvaron med 11 procent. Samtidigt minskade sopkostnaderna med 20 procent och bruttovinsten gick upp med 3% – genom minskat matsvinn. Appen kostade en hel del att producera, men den är ovärderlig för mig och snart kommer den förhoppningsvis vara det för varje storkök i det här landet.

Mia Berg

Sofia Nordell
Ålder: 43 år ung
Familj: Carl, 13, Fabian, 8, sambosärbo Fredrik och tre bonusbarn
Bor: I Bollnäs och Sundsvall
Gör: Delägare i Mitt Gastronomi och Såni Innovation, Affärsutvecklare
Aktuell: Som skapare av appen Mitt Käk. Prisad i tävlingen Swedebank Rivstart och Sundsvalls Business awards.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here