Ett fönster för affärer

Kontoret på Alnö har stora fönster mot Alnösundet. En rejäl uteplats tar tillvara på utsikten.

Redan som 15-åring drev Tony Wedin en egen kiosk och företagare har han varit sedan dess. I vintras hade han 159 personer på lönelistan. Och jobbet är i sig ett bra skyltfönster för nya affärer.

Den extremt snörika vintern har verkligen inneburit stora påfrestningar för Wedins Fönsterputs. Eftersom vintern är lågsäsong för företaget, vars kärnverksamhet är fönsterputsning, har man av tradition kompletterat med snöskottning vintertid.
– En normal vinter har vi kanske ett tiotal personer i gång. Denna vinter hade jag 159 personer på lönelistan. Jag köpte snöspadar för 150 000 kronor och har nu 200 snölassar stående i förrådet. Det var galet.
Han säger att det var en utmaning att växa så mycket under en kort period för att kunna serva alla kunder. Det är också snabba ryck. När snön ligger tjock vill kunderna inte vänta.
– Men det gick bra. Vi lyckades få tag i bra folk. Gjorde en del efterlysningar på Facebook och många sökte sig till oss via rekommendationer. Och vi fick en (1!) person från arbetsförmedlingen.
Extremvintern kommer också att synas på omsättningen som beräknas öka till cirka 10 mkr 2018, jämfört med cirka 4 mkr året innan.
Nu skiner en värmande höstsol på verandan till kontoret, som är byggt intill bostadshuset på Alnö. Det är en spektakulär byggnad för att vara ett kontor där utsikten över Alnösundet tas tillvara genom höga fönsterpartier. Inomhus är det delvis öppet till knock med rejäl takhöjd.
– Det blir lite besvärligt att putsa, skämtar Tony.

Startade 1974

Företagsamheten har alltid funnits där. Redan i nian drev han en kiosk på Alnö och pappa hade en enskild firma och startade Wedins Fönsterputs 1974 där också sonen började arbeta och så småningom tog över.
I nästan 30 år drev han företaget tillsammans med en kompanjon – innan de gick skilda vägar. 2012 startade Tony om på egen hand.
– Det var oerhört jobbigt då men så här i efterhand var det bra. Jag trivs mycket bättre med att driva företaget själv.
När samarbetet med kollegan sprack tänkte sig Tony att driva en liten verksamhet och började med bara en anställd.
– Men det blev snabbt mycket jobb och vi var i gång sju dagar i veckan. Vi fick anställa en till och fick mer jobb och kunde anställa fler. Nu är vi sju anställda plus ett antal säsongsarbetare.

Välkänt lokalt

Wedins är ett riktigt familjeföretag. Hustrun Lena sköter administration, bokföring och löner och 21-åriga dottern Isabell jobbar som fönsterputsare i bolaget.
Wedins är ett välkänt företag bland många sundsvallsbor. Dels för att man funnits i många år, dels för att man syns när man putsar skyltfönster i stenstan.
Men också för att man har en diger kundlista.
– Jag tror att vi har över 3 000 kunder, allt från tant Agda till storföretaget SCA.
Rutavdraget har varit en bra reform som gett nya affärer. Den gör att privatpersoner får dra av halva arbetskostnaden när de beställer fönsterputs eller snöskottning.
– Rut har inneburit att svartjobben försvunnit från marknaden och att vi fått fler privatpersoner som kunder. Det är allt från pensionärer till barnfamiljer som utnyttjar rut, som numera står för nästan hälften av vår omsättning.

Nominerade

Tony Wedin och Wedins Fönsterputs var en av tre nominerade till priset som Årets företagare i Sundsvall som valdes ut bland 29 kandidater.
– Det hade jag aldrig kunnat tro, men det är roligt att få uppmärksamhet och dessutom är det bra marknadsföring och stärker varumärket, säger han.
Han har inga planer på att sluta eller trappa ner på verksamheten.
– Nej. Jag gillar att jobba. Vissa tror att det är monotont att ”bara” putsa fönster, men ingen dag är den andra lik. Det roliga är att man träffar så många olika människor.

Tony Wedin
Tony Wedin.
  • Ålder: 53 år
  • Familj: Frun Lena och dottern Isabell, 21, som också jobbar i bolaget. Sonen Charlie, 18, som utbildar sig till kock i Östersund
  • Bor: Villa på Alnö, granne med kontoret
  • Gör: Driver Wedins Fönsterputs med sju anställda
  • Fritid: Matlagning, vara ute i skog och natur. Har en stuga ute i skogen i Hedvigsfors i norra Hälsingland
  • Aktuell: En av tre nominerade till priset som Årets företagare i Sundsvall

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here