Hon vill skicka Gynning utomlands

Foto: Anna Thors

Birsta är bara början. Nu siktar kvinnan bakom Gynnings försäljningsframgångar på fler butiker i Sverige och utomlands.
– Vill jag något så blir det så, säger Camilla Falgén som precis inlett en personlig utvecklingsresa med supercoachen Mia Törnblom.

Bakom varje framgångsrik kvinna finns en – kvinna.
I början av 2000-talet gjorde Camilla Falgén från Sundsvall succé med det smyckesföretag hon och Efva Attling grundat tillsammans. Men tempot blev för högt, hon kollapsade och valde sedan att sälja sin andel i det framgångsrika bolaget. Tio år senare är Camilla Falgén tillbaka med full kraft som vd för konstnären och mediaprofilen Carolina Gynnings smyckes- och inredningssatsning.

Vi vill erbjuda kunderna en helhetsupplevelse, de ska få kliva in i vår värld

– I fjol drog Gynning Design in 23 miljoner kronor via återförsäljare och på webb-shopen. Vinsten efter finansnetto uppgick till 4,6 miljoner.
I slutet av oktober öppnade den första fysiska butiken i Birsta utanför Sundsvall som även innehåller ett kafé.
– Vi vill erbjuda kunderna en helhetsupplevelse, de ska få kliva in i vår värld, säger Camilla Falgén när vi träffas på kontoret i Vin- och Sprits före detta fabrik i Sundsvall. Här finns även lagret som innehåller 400 olika produkter – alla med Carolina Gynnings färgstarka konst som inspiration. Ett lager som redan är på väg att bli för litet och behöver byggas ut.
På sikt är målet att lansera varumärket utomlands. Något som förstås är tuffare eftersom frontfiguren Carolina Gynning inte har samma kändisstatus som i Sverige.
– Första steget är att lansera webbshopen i Norge. Men det blir knappast 2018, då kommer fokus att ligga på fler butiker i Sverige.

Sundsvall är perfekt
Foto: Anna Thors

För om Birstasatsningen blir en framgång väntar nämligen fler fysiska butiker.
– Mellanstora städer som Sundsvall är perfekta. Vi kommer aldrig att öppna i Stockholm, där skulle man bara rycka på axlarna, säger Camilla Falgén.
Hon beskriver målgruppen som väldigt bred. Det ska finnas både exklusiva och billigare saker i sortimentet.
– Jag vill att både en sjukpensionär och en höginkomsttagare hittar något hos oss.
Produkterna tillverkas i Sverige och Asien, men köps då via svenska mellanhänder som sköter direktkontakten med fabrikerna.
– Det kostar mer men är så oerhört mycket enklare för mig. Brickor, kuddar, möbler, solglasögon, muggar, paraplyer. Det tycks inte finns något stopp på vad Gynnings färgstarka motiv kan tryckas på.

Är du inte rädd att folk ska tröttna?
– De tankarna finns så klart, men det går inte att resonera så. Just nu går det jättebra och vi utvecklas hela tiden. Vi måste vara lyhörda och anpassa oss. Stagnerar man är det över.
Att synas utan att nöta ut varumärket är en balansgång.
– Därför tackade vi nej till att sälja hela sortimetet hos en av de stora kedjorna. I stället finns vi i 400 utvalda butiker.
Upplägget kring varumärket är detsamma som hon använde med Attling i slutet av 90-talet. Samtidigt har sättet att nå ut förändrats totalt.
– Då annonserade vi i alla stora magasin. I dag är sociala medier allt och vi jobbar mycket med bloggare. Det gör vi i samarbete med vår PR-byrå.

Trivs i bakgrunden

Camilla Falgén trivs i bakgrunden och saknar inte rampljuset.
– Jag är inte den som är ute och bygger nätverk, du ser mig inte på Sundsvall Business Awards. Fast om jag skulle vara nominerad är det förstås en annan sak, säger Camilla Falgén med ett stort leende.
Att hon hamnade i smyckesbranschen är en ren slump. Efter gymnasiet hemma i Sundsvall fick hon ett kortare vikariat i en klädbutik. Därefter väntade ett besök på arbetsförmedlingen – trodde hon.
– På väg dit träffade jag en kvinna på busshållplatsen som berättade att hennes butik som sålde klockor och smycken behövde folk. Jag fick jobb direkt!
Det jobbet ledde vidare till grossistsidan på guld-kedjan Carlséns.
1997 läste hon en notis på Aftonbladets nöjessidor om att modellen/sångerskan Efva Attling hade börjat tillverka egna smycken.
– Av någon anledning såddes det ett frö hos mig, jag kunde inte riktigt släppa tanken på att sälja designade smycken. Frågan var bara hur jag skulle få kontakt med Efva Attling.
Ödet ryckte in ännu en gång. Camilla Falgén fick veta att sångerska skulle signera skivor på en innekrog i Stockholm två veckor senare. Hon såg sin chans och tog bilen ner från Sundsvall, köpte en skiva och ställde sig i kön för att få den signerad.
– När det blev min tur sa jag bara: Jag kan hjälpa dig att lansera dina smycken!
Attling, som Camilla genomgående kallar henne, var måttligt intresserad, hon hade ju redan partners.

Carolina ringde mig en dag i augusti 2013

– Så jag inledde operation övertalning. Jag gillar när det är lite trickigt och kan nog vara en jobbig jävel. Jag erbjöd mig att åka gratis till en stor festival där smyckena skulle säljas och visa vad jag gick för. Det gick så bra att vi beslutade oss för att bilda ett gemensamt bolag direkt.
Känns resan bekant? Skillnaden är att när samarbetet med Carolina Gynning inleddes var det i stället Camilla Falgén som blev uppvaktad.
– Carolina ringde mig en dag i augusti 2013. Hon var precis i början av sin satsning och hade hört talas om vad jag gjort med Attling. Jag visste att hon var konstnär men inte mycket mer.
Sedan gick allt väldigt snabbt.
Camilla Falgén erbjöds att bli vd, men även 30-procentig delägare i Gynning Design AB.
– Vi klickade direkt så det var bara att köra. Hon har ett unikt språk som konstnär och är en härlig person. Att vi skulle ha kontoret i Sundsvall var det aldrig någon tvekan om, jag bor ju här.
Bara några månader in i samarbetet såg Camilla Falgén sin chans att visa upp företaget på Formex-mässan i Älvsjö.
– Alla bra platser var slut men jag lyckades snacka in mig i den viktiga A-hallen och vi hann få fram en hel del prylar. Vill jag något så ser jag till att det blir så, säger Camilla Falgén.
Det är tydligt att hon älskar att jobba. Samtidigt är hon medveten om vikten av återhämtning efter sin tidigare utbrändhet.
– När jag har för mycket får jag problem med sömnen och skalar samtidigt bort saker som jag tycker är roliga – och som ger näring. Jag måste verkligen se upp. Men jag tog mig en ledig vecka på Mallorca tidigare i höst. Och så reser jag mycket mindre i jobbet än tidigare.

Flyttade mycket som barn

Det var just alla resor och en tuff arbetsbörda som ledde fram till kollapsen i oktober 2007.
– Jag var i princip okontaktbar i tre månader. Jag kunde inte ens öppna min post utan tog med breven till min syster, jag fattade inte vad jag skulle göra med kuverten. Det var riktigt galet, säger Camilla Falgén.
För att inte hamna i samma fälla igen har hon precis börjat en utvecklingsresa med personliga coachen och framgångsrika författaren Mia Törnblom.
– Vi ska träffas regelbundet under ett år. Normalt jobbar hon bara med grupper men jag får individuell coachning. Jag är en ”doer” och tog själv kontakt med henne. Det känns helt fantastiskt kul! Målet är att bli en bättre ledare och få större trygghet i sina beslut.
– Men jag får också verktyg för att jag ska orka hålla.
Efter utbrändheten gjorde Camilla Falgén en satsning på exklusiva prylar för hästar och hundar, något hon själv saknade som hängiven djurägare. Men konkurrensen var för tuff och i dag är satsningen vilande.
Hon jobbade även en period på en djurklinik.
– Jag drömde en gång om att bli veterinär. Men med facit i hand är jag glad att jag inte blev det!

Hur känns det att Carolina Gynning bokstavligen lägger sitt namn i dina händer?
– Så har jag faktiskt aldrig tänkt. Men hittills har vi aldrig varit oense. Hon är smart nog att lyssna på mig!

Olof Axelsson
Camilla Falgén
Camilla Falgén trivs bäst bakom frontfiguren Carolina Gynning. Men nu är det dags att ta plats i rampljuset. Foto: Anna Thors

Ålder: 49
Familj: Ja
Bor: Villa på Alnön utanför Sundsvall
Karriär: 1987–1988: Säljare och grossist på Fyndhörnan i Sundsvall. 1988–1997: Säljare och grossist på Carlséns Guld med ansvar för norra Sverige. 1997–2007: Grundare och vd i Efva Attling Sweden AB. 2009: Startade Fortis et Liber som säljer egendesignade häst- och hundtillbehör. 2012–2013: Receptionist och marknadsförare på Djursjukhuset i Sundsvall. Sedan 2013 vd och delägare i Gynning Design AB
Så varvar jag ned: ”I naturen med mina hundar och med bra tv-serier”
Favoritprodukt hos Gynning Design: ”Oj det är flera. Våra bäddset har till exempel underbar kvalité, brickorna använder jag dagligen”
Drömkunder: Beyoncé, Rihanna, Zarah Larsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here