Tillväxtraket ställer för att bli störst

Daniel McCabe har på kort tid byggt upp ett ställningsföretag i norra Sverige som bland annat gör stora jobb inom gruvnäringen.

Daniel McCabe har på kort tid byggt upp Highcon till att vara en ledande aktör inom ställningsbranschen och Härnösandsföretaget har prisats för sin snabba tillväxt. 
– Vi gillar Norrland och vill fortsätta att växa i norra Sverige, säger han.

Highcon erbjuder byggställningar, väderskydd och mobila arbetsplattformar till främst industri och byggsektorn. På kort tid har ägaren Daniel McCabe skapat en tillväxtraket i en bransch som traditionellt präglas av små marginaler och tuff konkurrens.
– Jag har jobbat i branschen i många år innan jag startade eget och har ett bra kontaktnät. Det har underlättat, inte minst när det gäller att rekrytera duktiga medarbetare.
Han säger sig vara en utpräglad tävlingsmänniska.
– Jag vill gärna vinna. Jag är inte nöjd bara för att vi vunnit en upphandling och fått ett avtal. Då vill jag genast räkna på nästa jobb och försöka vinna även det. Priset är viktigt för att få jobben men det handlar även om att kunna erbjuda bra service och att prioritera säkerheten.

Nyckeln till framgång

Trots tävlingsinstinkten beskriver han sig själv som en lagspelare och är inte den som vill stå i rampljuset. Han poängterar också att det är teamet, de anställda, som är nyckeln till framgången.
– Det krävs ett bra lagarbete. Även om vi har vuxit snabbt så har vi haft tur och kunnat locka till oss duktiga medarbetare som har gjort bra jobb, vilket gett oss gott renommé och lett till nya jobb. Det bästa kvittot för att vi har gjort ett bra jobb är att kunden vill samarbeta med oss även i nästa projekt.
Daniel McCabe registrerade bolaget redan 2013 men det var först 2015 som verksamheten drog i gång. Sedan dess har tillväxten varit snabb.
Förra hösten vann företaget Almis tillväxtliga i länet med en omsättningsökning för året innan (2016) på smått galna 1215 procent, då företaget gick från 2 till 27 mkr i omsättning. Sedan dess har tillväxten fortsatt. I fjol nådde bolaget drygt 45 mkr för det brutna räkenskapsåret som slutar 0831. I år väntas man nå 75 mkr och nästa år är målet att passera 100 mkr.

Stora jobb inom industrin

Företagets största marknad är Norrbotten där gruvnäringen med Boliden och LKAB är viktiga kunder.
– Genom att vi har stora jobb inom industrin som löper kontinuerligt har vi också kunnat jämna ut säsongsskillnaderna och har jobb året runt.
Skellefteå är en annan stor marknad och Daniel McCabe berättar att han vill bredda verksamheten geografisk och även göra mer jobb på hemmaplan i Västernorrland där man fortfarande är ganska okända.
– Jag räknar inte med någon snabb tillväxt, men då ett 20-tal av våra anställda kommer från Sundsvall och Härnösand finns det en idé att försöka göra mer jobb på hemmaplan. Vi tittar även på att etablera oss på fler ställen efter Norrlandskusten.

Det är viktigt att vi skapar en organisation som klarar en större kostym.

Highcon har ungefär 100 personer på lönelistan, varav ett 60-tal är anställda. Det är också ett ungt företag, medelåldern bland de anställda ligger på cirka 30 år.
I november förra året flyttade Highcon också in i egna kontorslokaler på industriområdet i Saltvik norr om centrala Härnösand.
– Det är viktigt att vi skapar en organisation som klarar en större kostym. Man kommer till en punkt då jag inte kan driva företaget själv utan måste delegera, säger Daniel.
Och på den stora tomten i Saltvik finns även utrymme för ytterligare lagerlokaler.
Strategin är också att äga ställningsmaterialet. Trots det ekar det tomt i lagret i Härnösand, intill kontoret. Det är precis som det ska vara.
– Vi investerar hela tiden i ställning för att klara av våra jobb. Alla vinster har återinvesterats. På så sätt skapar vi värde i bolaget. Då blir det också viktigt att få snurr på materialet. Eftersom vi binder mycket kapital i utrustning vill vi också att det snurrar och används och inte ligger i depån, förklarar Daniel McCabe.
Tillväxten har hela tiden kunnat ske med eget kapital.
– Vi trivs bra i Norrland och med mentaliteten här uppe och vill fortsätta expandera i norra Sverige. Vi går gärna vår egen väg och sneglar inte på den expansiva Stockholmsregionen som många andra.
Daniel McCabe räknar med att den snabba tillväxten kommer att plana ut. Men siktet är ändå högt ställt.
– Målet är att bli störst i Norrland, vi är redan på god väg. Och blir vi störst i Norrland är vi också en av de största i Sverige.
Den snabba tillväxten har också uppmärksammats och företaget har nominerats till ett flertal priser. I höst har Highcon utsetts till Årets tillväxtföretag i såväl Härnösand som Västernorrland.
– Det är roligt och ett kvitto på att vi gör rätt saker, vilket skapar en positiv framåtanda bland medarbetarna att vi är ett företag som har vind i seglen.

Fakta/

Highcon har sin bas i Härnösand och servar industri och byggbranschen med alla typer av ställningar, främst i norra Sverige. Bolaget har ett 60-tal anställda och ytterligare ett
40-tal inhyrda medarbetare och omsätter cirka 75 mkr i år. Highcon har uppmärksammats för sin snabba tillväxt och har under hösten prisats som Årets tillväxtföretag i Härnösand och Årets tillväxtföretag i Västernorrland.

 

Daniel McCabe
Ålder: 37 år
Familj: Sambo, tre barn och två hundar
Bor: Härnösand
Gör: Driver och äger ställningsföretaget Highcon
Fritid: Familjen, titta på fotboll, Premier League. ”Jag missar inte många matcher”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here