Timeouten ledde till ny roll

Joakim Sjöstedt sadlade om från egen företagare till regionchef för Företagarna. En av hans utmaningar blir att vända den negativa medlemsutvecklingen i länet.

Joakim Sjöstedt lämnade sitt företag och tog en timeout för att fundera på nästa vägval. Nu är han tillbaka som Företagarnas nye regionchef.

Företagarnas nya regionchef för Västernorrland och Jämtland tillträdde sin tjänst i april men ursäktar sig när han visar upp kontoret i Sundsvall som fortfarande bär föregångarens prägel.
– Thomas (Byström) har fortfarande en del grejer kvar här och jag ska väl så småningom göra det lite mer eget, men jag har hittills haft fullt fokus på att komma in i uppdraget och lära känna organisationen, säger han.
Medan företrädaren gått vidare inom organisationen och blivit ny regionchef i Stockholm-Mälardalen så är Joakim ny i Företagarna. Han har dock lång erfarenhet av att leda och driva företag.
I tio år har han varit vd och delägare i Good Decision – ett Sundsvallsbaserat företag inom organisationsutveckling.
– Att få arbeta med att främja företagsklimatet är mycket inspirerande. Jag tar med mig mitt nätverk och breda kontaktnät i regionen. Sedan driver Företagarna frågor som ligger mig, som själv drivit ett mindre företag, varmt om hjärtat. Det handlar om att underlätta för företagen att växa, att lätta på regelbördan och att skapa ett bättre
företagsklimat. Det rör skattefrågor men även problemen med att hitta rätt kompetens.
Han pratar om att skapa god medlemsnytta.
– Nyttan med Företagarna kan betyda olika saker beroende på vem du frågar. För en medlem kan det vara att vi är en stark part som kan påverka opinionen, för en annan kan det vara våra attraktiva aktiviteter och lokala nätverk i föreningarna. För en tredje kan det vara tillgång till juridisk expertis eller fina rabatter på tjänstebilen.

Blandade känslor

Det var flera faktorer som ledde fram till att Joakim Sjöstedt hamnade på regionchefens stol.
– Jag hade varit verksam i företaget sedan 2000 och haft en fantastisk tid där jag trivts jättebra. Men kände ändå att jag ville prova något nytt, så jag valde att kliva av.
Han visste inte vad han skulle göra, även om han hade ett antal idéer, och tog en tre månaders lång time-out i början av året.
– Det var blandade känslor att kliva av. Det var både läskigt och spännande att få tid för reflektion och fundera över vad jag ville göra. Tankar fanns på att starta en ny verksamhet, men då jag fick höra att jobbet som regionchef var ledigt kändes det helt rätt.
Hans uppdrag är att serva två län och 15 lokalföreningar i Jämtlands och Västernorrlands kommuner. Det blir en del resor. Han är nyss hemkommen från Strömsund där han träffade lokalföreningen. Dagen efter vårt möte ska han till Härnösand för att tillkännage vem som blivit Årets företagare i Västernorrland innan ett tvådagars möte väntar på huvudkontoret i Stockholm.
– En stor skillnad jämfört med att vara företagare är att jag nu jobbar för en medlemsägd organisation där opinionsarbetet är viktigt. Det finns ett stort hjärta hos många medlemmar som engagerar sig helt ideellt. Min roll är att vara lyhörd och att stötta medlemmarna.

Öka antal medlemmar

Företagarna har haft en negativ medlemsutveckling i länet under de senaste åren, men utvecklingen har planat ut. Ett viktigt fokus för Joakim Sjöstedt blir därför att öka antalet medlemmar.
– Det viktigaste för mig i det arbetet är att lyfta och stötta lokalföreningarna. Det finns många engagerade företagare i lokalföreningarna som gör ett fantastiskt jobb. Helt ideellt. En utmaning är också att få våra nya medlemmar att stanna kvar i organisationen och ta del av våra aktiviteter. Ett bra exempel är Mingelonsdag, en återkommande aktivitet i Sundsvall som var en av tre som nominerades till vår kongress som den bästa medlemsaktiviteten.
De lokala politikerna är ett annat viktigt fokus för regionchefen.
– Generellt tycker jag att det finns ett intresse för företagsfrågor bland våra politiker. Men jag önskar förstås att de hade ännu mer fokus på företagsklimatet. De pratar gärna om vad vi ska använda skattepengarna till, men glömmer bort vilka som genererar skattepengarna, nämligen företagarna, säger Joakim Sjöstedt.

Joakim Sjöstedt.
Joakim Sjöstedt

Ålder: 40 år
Bor: Hemmanet, söder om Sundsvall
Familj: Fru och två barn
Fritid: Är engagerad i barnens aktiviteter och bland annat varit deras fotbollstränare. Har en sjöbod i Norrfällsviken. Är engagerad i hemvärnet och kör stridsbåt
Bakgrund: Jobbat med organisationsutveckling, varit vd och delägare i Good Decision
Aktuell: Ny regionchef för Företagarna i Västernorrland och Jämtland

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here