Vill samla hästvärlden med global plattform

Familjen har två egna hästar och Sandra Dahlberg tillbringar mycket av sin fritid i stallet i Färsta.

Sandra Dahlberg tänker globalt. När hennes startup-bolag Devgarden utvecklar en plattform för hästbranschen ser hon 200 miljoner möjliga användare.
– Ingen har byggt något liknande och det som finns under huven kan användas för många andra målgrupper, säger hon.

Den första plattformen, Horse Metro, vänder sig till alla som gillar hästar. Allt från yrkesutövare och hästägare till de som har hästar som hobby. Potentialen är stor. Globalt finns det cirka 200 miljoner potentiella användare. Och det är en köpstark grupp som gärna lägger mycket pengar på sitt hästintresse. Hästnäringen omsätter mångmiljardbelopp, bara i Sverige.
– Jag har själv häst och har många gånger slagits av hur svårt det är att hitta information om hästar, vare sig jag behöver träningsidéer, en ridhjälm eller tips på en bra hovslagare. Tanken är att samla allt om hästar i en plattform. Sandra Dahlberg beskriver det som en blandning mellan Facebook, Instagram, Pinterest och Amazon.

Det är helt unikt. Ingen har byggt något liknande.

– En social plattform där du hittar vänner, får nyheter från ett antal olika källor och där företag kan nå ut med sina tjänster och produkter direkt till rätt målgrupp. Vi fyller ett behov som jag själv har känt i många år.
Målet är en miljon användare under det första året.
– Det är väldigt spännande att få vara med och bygga upp något från grunden och se sin egen lilla ”baby” växa fram.
Utvecklingsarbetet pågår intensivt under hösten och tjänsten ska lanseras under det första kvartalet nästa år.
– Det är helt unikt. Ingen har byggt något liknande. Och det vi gör har stor potential, även på andra områden. Vi kan bygga fler företag på samma grundstenar i andra branscher.

Prioriterad startup 

IT-jätten IBM har visat intresse för idéerna och utsett Devgarden till en av sina prioriterade startups i Sverige och hjälper bolaget med både teknik och affärsutveckling.
– Vi ser en jättepotential i deras globala plattform inom hästbranschen. Deras idé har mycket stora möjligheter att nå framgång. Den vänder sig till en köpstark gruppering som i dag är utspridd, säger Martin Rydén, teknisk chef för startup-teamet på IBM i en kommentar.
Samarbetet med IBM är inte finansiellt och Devgarden har inte valt att ta in externt riskkapital, förutom att bolaget har en privat delägare som valt att vara anonym.
Förutom ett utvecklingsbidrag från länsstyrelsen finansieras utvecklingsarbetet med egna medel. Företaget deltar också i Bizmakers inkubatorsverksamhet.
– För att bygga upp företaget och få intäkter under utvecklingstiden har vi en konsultverksamhet. Då är det en fördel att sitta i Sundsvall där det finns en stor marknad för att hyra ut konsulter. I övrigt satsar jag egen tid och eget kapital, säger Sandra Dahlberg.

Bygga från grunden

Sandra Dahlberg har en bakgrund inom stora koncerner som Volvo, Schenker och Permobil och har jobbet med IT-projekt över hela världen. Varför starta eget?
– Det är väldigt kul att bygga upp ett företag. Att få vara innovativ och bygga upp något från grunden, något som dessutom har stor potential, det känns bara spännande.
Företaget har åtta anställda och ett par till är på gång och man har vuxit ur sina lokaler hos Bizmaker på Grönborgs i Sundsvall. Den nya adressen är Birsta där ombyggda lokaler ger plats för fortsatt tillväxt med ett 20-tal arbetsplatser.
Devgarden har ett mycket internationellt team med medarbetare från Asien, Afrika, Europa och Mellanöstern.
– Det har inte varit någon medveten strategi. För mig är det viktiga inte vilket land du kommer ifrån utan att du kan fungera tillsammans med de andra i teamet. Men då vi bygger ett internationellt bolag är det förstås en fördel att ha många olika språk bland medarbetarna, säger Sandra Dahlberg.

Fakta/
Devgarden är en startup som utvecklar Horse Metro, en plattform för hästbranschen. Företaget har för närvarande 8 anställda och har precis flyttat till nya lokaler i Birsta, efter att tidigare ha suttit hos Bizmaker i Sundsvall.
Företaget siktar på att lansera Horse Metro under det första kvartalet 2019.

 

Sandra Dahlberg
Ålder: 41 år
Familj: Man och två barn
Bor: Alnö
Gör: Driver startup-företaget Devgarden
Fritid: Hästar, båt, friluftsliv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here