Det finns ett antal sätt du kan göra det på, vart och ett med sina egna för- och nackdelar

Vad är företagsfinansiering?

Såvida inte ditt företag har Apples balansräkning så kommer du så småningom att behöva tillgång till kapital genom företagsfinansiering. Även många stora företag söker rutinmässigt kapitaltillskott för att uppfylla kortsiktiga förpliktelser. För småföretag är det mycket viktigt att hitta en lämplig finansieringsmodell. Att ta in pengar från fel källa kan göra att du förlorar en del av ditt företag eller bli låst till återbetalningsvillkor som försämrar din tillväxt under många år framöver.

Nyckelpunkter vid företagsfinansiering

Det finns ett antal sätt att hitta finansiering för ett litet företag.

 • Skuldfinansiering erbjuds vanligtvis av ett finansinstitut som kräver regelbundna månatliga betalningar tills skulden är betald.
 • Inom aktiefinansiering så gör antingen ett företag eller en individ en investering i ditt företag, vilket innebär att du inte behöver betala tillbaka pengarna. Men investeraren äger nu en procentandel av ditt företag, kanske till och med en kontrollerande del.
 • Mezzaninekapital kombinerar inslag av skuld- och aktiefinansiering, där långivaren vanligtvis har en möjlighet att omvandla obetalda skulder till ett ägande i företaget.

Vad är skuldfinansiering?

Skuldfinansiering för ditt företag är något du förmodligen förstår bättre än du tror. Har du ett bolån eller ett billån? Båda dessa är former av skuldfinansiering. Det fungerar på samma sätt för ditt företag. Skuldfinansiering kommer från en bank eller något annat låneinstitut. Även om det är möjligt för privata investerare att erbjuda det till dig, så är detta inte normen.

Så här fungerar det. När du bestämmer dig för att du behöver ett lån så går du till banken och fyller i en ansökan. Om ditt företag är i de tidigaste utvecklingsstadierna så kommer banken att kontrollera din personliga betalningsförmåga.

För företag som har en mer komplicerad företagsstruktur eller har funnits under en längre tid så kommer bankerna att kontrollera andra källor för att sammanställa en kredithistorik. Banken kommer att vilja granska din bokföring och sannolikt genomföra en Due Diligence tillsammans med din affärskredithistorik.

Innan du ansöker, se till att alla affärsuppgifter är fullständiga och organiserade. Om banken godkänner din låneförfrågan så kommer den att fastställa betalningsvillkor, inklusive ränta. Om processen låter precis som den process du har gått igenom tidigare för att få ett banklån, så har du helt rätt.

Fördelar med skuldfinansiering

Det finns flera fördelar med att finansiera ditt företag genom skulder:

 • Låneinstitutet har ingen kontroll över hur du driver ditt företag, och det har inget ägande.
 • När du betalar tillbaka lånet så upphör din relation med långivaren. Det är särskilt viktigt eftersom ditt företag blir mer värdefullt efterhand.
 • Räntan du betalar på skuldfinansiering är skattemässigt avdragsgill som en företagskostnad.
 • Den månatliga betalningen, såväl som uppdelningen av betalningarna, är en känd kostnad som kan inkluderas korrekt i dina prognosmodeller.

Nackdelar med skuldfinansiering

Men skuldfinansiering för ditt företag har några nackdelar:

 • Att lägga till en skuldbetalning till dina månatliga utgifter förutsätter att du alltid kommer att ha ett kapitalinflöde för att täcka alla affärskostnader, inklusive skuldbetalningen. För små eller nystartade företag är det ofta långt ifrån säkert.
 • Utlåning till småföretag kan bromsas avsevärt under lågkonjunkturer. I tuffare tider för ekonomin kan det vara svårt att få skuldfinansiering om du inte är överväldigande kvalificerad.
 • Under konjunkturnedgångar kan det vara mycket svårare för småföretag att kvalificera sig för skuldfinansiering.

Vad är aktiefinansiering?

Om du någonsin har sett SVT:s succéserie ”Draknästet”, så kanske du har en allmän uppfattning om hur aktiefinansiering fungerar. Pengarna kommer då från investerare, ofta kallade ”Riskkapitalister” eller ”Affärsänglar”.

En riskkapitalist är vanligtvis ett företag snarare än en individ. Företaget har partners, team av advokater, revisorer och investeringsrådgivare som utför Due Diligence på alla potentiella investeringar. Riskkapitalföretag gör ofta betydande investeringar (3 miljoner eller mer), så processen är långsam och affären är ofta komplex.

Änglainvesterare, däremot, är i allmänhet rika individer som vill investera en mindre summa pengar i en enda produkt istället för att bygga upp ett företag. De är perfekta för till exempel en mjukvaruutvecklare som behöver ett kapitaltillskott för att finansiera sin produktutveckling. Änglainvesterare rör sig snabbt och vill ha enkla villkor.

Aktiefinansiering är pengar från en investerare, inte en långivare; hamnar du i konkurs så är du inte skyldig investeraren något, för som delägare i verksamheten så förlorar de helt enkelt sin investering.

Fördelar med aktiefinansiering

Att finansiera ditt företag genom investerare har flera fördelar:

 • Den största fördelen är att du inte behöver betala tillbaka pengarna. Om ditt företag går i konkurs är din investerare eller dina investerare inte borgenärer. De är delägare i ditt företag och på grund av det så går deras pengar förlorade tillsammans med ditt företag.
 • Du behöver inte göra månatliga betalningar, så det finns ofta mer likvida kontanter till hands för driftskostnader.
 • Investerare förstår att det tar tid att bygga upp ett företag. Du kommer att få de pengar du behöver utan pressen att de vill se din produkt eller ditt företag blomstra inom en kort tid.

Nackdelar med aktiefinansiering

På samma sätt så kommer flera nackdelar med aktiefinansiering:

 • Hur känner du inför att ha en ny partner? När du skaffar aktiefinansiering så innebär det att du avstår från ägandet av en del av ditt företag. Ju mer betydande och mer riskfylld investeringen är, desto mer av ditt företag vill investeraren ha. Du kanske måste ge upp 50% eller mer av ditt företag. Om du inte senare gör en affär för att köpa tillbaks investerarens andel, så kommer den partnern att ta 50% av din vinst på obestämd tid.
 • Du måste också rådgöra med dina investerare innan du fattar beslut. Ditt företag är inte längre enbart ditt, och om en investerare har mer än 50% av ditt företag så har du en chef som du måste svara inför.

Vad är ”Mezzaninekapital”?

Sätt dig själv i långivarens position för ett ögonblick. Långivaren letar efter den bästa avkastningen för sina pengar i förhållande till den minsta risken. Problemet med skuldfinansiering är att långivaren inte får ta del av verksamhetens framgång. Allt de får är pengarna tillbaka med ränta samtidigt som de tar risken för ett misslyckande. Den räntan kommer inte att ge en imponerande avkastning med investeringsmått mätt. Det kommer troligen att erbjuda ensiffrig avkastning.

Mezzaninekapital kombinerar ofta de bästa egenskaperna hos eget kapital och skuldfinansiering. Även om det inte finns någon fast struktur för denna typ av företagsfinansiering så ger skuldfinansiering ofta låneinstitutet rätt att omvandla lånet till en aktieandel i företaget om du inte betalar tillbaka lånet i tid eller i sin helhet.

Mezzanine-finansiering är en hybrid av skuld- och egetkapitalfinansiering som ger långivaren rätt att konvertera till en aktieandel i företaget vid ett misslyckande, i allmänhet efter att riskkapitalbolag och andra långivare har betalats.

Mezzaninfinansiering förknippas ofta med förvärv och uppköp, för vilka det kan användas för att prioritera nya ägare före befintliga ägare i händelse av konkurs.

Fördelar med Mezzaninekapital

Att välja att använda mezzaninkapital kommer med flera fördelar:

 • Denna typ av lån är lämplig för ett nytt företag som redan visar tillväxt. Banker är ovilliga att låna ut till ett företag som inte har en ekonomisk data. Banklångivare vill ofta se minst tre års finansiell data, men ett nystartat företag kanske inte har så mycket data att tillhandahålla. Genom att lägga till en möjlighet att ta en ägarandel i företaget så har banken fått mer av ett skyddsnät, vilket gör det lättare att få lånet.
 • Mezzaninekapital behandlas som eget kapital i bolagets balansräkning. Att visa eget kapital snarare än en skuldförbindelse gör att företaget ser mer attraktivt ut för framtida långivare.
 • Mezzaninekapital tillhandahålls ofta mycket snabbt med liten Due Diligence.

Nackdelar med Mezzaninekapital

Mezzaninekapital har även en del nackdelar:

 • Kupongen eller räntan är ofta högre, eftersom långivaren ser företaget som en hög risk. Mezzaninekapital som tillhandahålls till ett företag som redan har skuld- eller egetkapitalförpliktelser är ofta underordnat dessa skyldigheter, vilket ökar risken för att långivaren inte kommer att betalas tillbaka. På grund av den höga risken så kan långivaren vilja se en avkastning på 20 till 30 procent.
 • Precis som med eget kapital så finns risken att förlora en betydande del av företaget.

Observera att mezzaninkapital inte är lika mycket standard som skuld- eller aktiefinansiering. Affären, såväl som risk/belöningsprofilen, kommer att vara specifik för varje part.

Finansiering utanför balansräkningen

Finansiering utanför balansräkningen är bra för stora engångsändamål, vilket gör att ett företag kan låna för specialändamål där kostnaden hamnar utanför företagets balansräkning, vilket gör att företaget verkar mindre skuldsatt.

Tänk på din privatekonomi en minut. Tänk om du ansökte om ett nytt bostadslån och upptäckte ett sätt för att ta bort ditt studielån, din kreditkortsskuld och din bilskuld från din kreditupplysning?

Företag kan göra det.

Finansiering utanför balansräkningen är inte ett lån. Det är i första hand ett sätt att hålla stora inköp (skulder) utanför ett företags balansräkning, så att det ser starkare och mindre skuldtyngt ut. Till exempel, om företaget behöver en dyr utrustning, så kan det leasa den istället för att köpa den.

Finansiering utanför balansräkningen är strikt reglerad och allmänt accepterade redovisningsprinciper. Denna typ av finansiering är inte lämplig för de flesta företag, men det kan bli ett alternativ för små företag som växer till mycket större företagsstrukturer.

Finansiering från familj och vänner

Om ditt finansieringsbehov är relativt litet, så kanske du vill börja med mindre formella finansieringsmetoder. Familj och vänner som tror på ditt företag kan erbjuda fördelaktiga och enkla återbetalningsvillkor i utbyte mot att de sätter upp en lånemodell som liknar några av de mer formella modellerna. Du kan till exempel erbjuda dem aktier i ditt företag eller betala tillbaka dem precis som du skulle göra vid en skuldfinansieringsaffär, där du gör regelbundna betalningar med ränta.

Poängen

När du kan undvika finansiering från en formell källa så blir det oftast mer fördelaktigt för din verksamhet. Om du inte har familj eller vänner som kan hjälpa till, så är skuldfinansiering troligen den mest tillgängliga finansieringskällan för småföretag.

När ditt företag växer eller når senare stadier av produktutveckling, så kan aktiefinansiering eller mezzaninkapital bli ett alternativ. ”Less is more” när det kommer till finansiering och hur det kommer att påverka ditt företag.

En kommentar

 1. Tack för för tipsen hur man kan skaffa finansiering till företaget! Många bra tips utöver vanliga företagslån. Mezzaninfinansiering har jag aldrig hört talas om innan. För egen del funderar jag på om aktiefinansiering kanske kan vara något. Kanske mina anställda kan skjuta till lite pengar för en del av företaget så jobbar vi alla mer mot samma mål då alla i företaget tjänar på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *