Bygg- och anläggningsföretag dominerar årets tillväxtliga

Timråföretagen dominerar Almis tillväxtliga i Västernorrland. Omsättningen har ökat mest för fastighetsuthyraren Rentalux. Även byggaren Timrå Allmontage, tak- och isoleringsföretaget J.I.T och gasellen Tunbyns Grävkonsult har Timrå kommun som bas. Och har alla minst fördubblat sin omsättning.

Årets vinnare Rentalux visar en omsättningsökning på hela 397 procent. Bolaget
specialiserar sig på att hitta tillfälligt boende för företag, framförallt till bygg och
anläggningsföretag från Europa som jobbar i industri- och infrastrukturprojekt.
– Vår framgång är att vi hittat en nisch där efterfrågan är stor och att vi lyckats lösa det på etteffektivt sätt och leverera hög kvalité, säger Fredrik Kerttu. Det började med utbyggnaden av SCA:s fabrik i Östrand där det fanns en stor efterfrågan på tillfälliga boenden då det kom företag i hela Europa för att ta sig an mångmiljardprojektet. Men även om det stora projektet nu är slutfört tror Fredrik Kerttu på fortsatt goda tider.
– Nu expanderar vi med våra kunder som även har verksamhet i andra delar av Sverige och i Norge och siktar på att erbjuda boenden till företag runt om i hela Europa, säger han. Tillväxtligan domineras av företag som har koppling till bygg och anläggning och speglar de stora investeringar som gjorts i regionen i flera stora industri- och infrastrukturprojekt. Samtliga företag på listan har vuxit mer än 100 procent i omsättning under det senaste året.
Utmaningar med expansion För att komma med på listan måste man bland annat ha minst fem anställda, haft en i huvudsak organisk tillväxt samt uppvisa lönsamhet.
– Att växa snabbt innebär stora utmaningar, bolagen som platsar in på Tillväxtligan har lyckats med konststycket att växa kraftigt och samtidigt uppvisa lönsamhet. Det vill vi i Almi lyfta fram och hylla, säger vd Eva Högdahl. Noteras kan också att Tunbyns Grävkonsult som tidigare utsett till Årets gasell i Sverige av tidningen Dagens industri efter en tillväxt på 4 000 procent under fyra år inte toppar tillväxtligan i länet. Timråföretaget får nöja sig med en sjundeplats om man ser till tillväxten under det senaste räkenskapsåret.

Timråföretag i topp

1. Rentalux, Timrå, uthyrning och förvaltning av bostäder. +397%

2. Industritjänst i Sverige, Sundsvall, byggnadsarbete. +242%

3. Norrlands Mark & Anläggningar, Själevad, markarbeten. +186%

4. Timrå Allmontage, Söråker, byggare. +134%

5. Jonsson Isolering och Tak, J.I.T, Timrå, tak och isolering. +126%

6. Hans och Sture Nilssons Byggnads, Själevad, byggare. +123%

7. Tunbyns Grävkonsult, Timrå, mark- och grundarbeten. +119%

8. Niab, Norrlands industrimontage, Sundsvall, maskinreparationer. +114%

9. Botnia Betong, Själevad, betongtillverkning. +113%

10. Gundsjö transport, Örnsköldsvik, transporter. +111%

11. Energi & Bygg i Ådalen, Kramfors, byggare. +100%

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here